Ignorans; förr och nu

1325465655096

”Hur fan kunde människor förr tro att jorden var platt?”

”Haha, människor förr måste ju varit dumma i huvudet som trodde på Gud.”

”Hur kunde tyska folket gå på Hitlers snack? De måste ju varit bäng.”

Är det inte något väldigt osexigt med människor som säger sånthär? Folk som aldrig någonsin kommit på något själva, men ändå tycker de att det är orimligt att människor förr trodde att jorden stod i centrum.

Tänk er att ni står på ett torg, ett agoras, i det antika Grekland. En ljum sommarnatt och stjärnorna gnistrar ovanför er, men… några av stjärnorna rör på sig. Ni kallar dem ”planetes”, vandrare. När ni nu ser dessa planetes röra sig från öst till väst på vår himmel, är det då en orimlig tanke att de kanske också rör sig från öst till väst runt vår jord?

Det krävs väldigt noggranna studier för att inse att: ”Aha, det är inte planeterna som rör sig runt oss! Det är jorden som roterar runt sin egen axel, vilket skapar den här illusionen!”. Därför blir jag bestört när jag ser människor som tror att de hade vetat bättre, endast tack vare att vår underbara skolgång serverade dem all färdig fakta när de var sju år. Det är väldigt få i Sverige idag som själva listade ut hur världen fungerade, innan de fick det berättat för sig i skolan.

Om du för första gången i ditt liv såg is, hade det för dig varit självklart att det endast var vatten? Föreställ dig att isen börjar smälta i din hand och du aldrig har sett något smälta förut; skulle dutro att det var något ämne i isen som försvann (och fick det att kollapsa till vatten) eller skulle du direkt förstå att temperatur självt kunde reglera om isen skulle vara hård eller flytande?

Nej, sanningen är att folk idag är otroligt ignoranta. Någon säger till dem att is endast är vatten, och de repeterar direkt: ”Is är endast vatten.”, få kontrollerar med egna experiment huruvida det stämmer. Någon säger: ”Irak har kärnvapen.” och alla repterar gladerligen: ”Irak har kärnvapen, anfall dem.” utan en tanke på vad för intressen USA kan ha i Irak utöver deras påstådda kärnvapen.

Är det inte snarare så att människor är dummare nu? När vi får all kunskap serverad så slutar vi också ifrågasätta den, vi utgår ifrån att allt som sägs är sant. Om någon säger att jorden är rund så utgår vi ifrån att jorden är rund. Det gör oss till väldigt lätta offer för propaganda, och detta i en tid då propaganda är enklare att sprida än någonsin.

Undersök och ifrågasätt, live long and prosper!

Jonathan

Annonser

Kommentera, tyck till, diskutera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s