Världen håller andan och väntar på ett antiklimax

Image

Ett plan försvinner i Malaysia. Långt bort, dåliga flygplan, antagligen störtat. Det är den första reaktionen de flesta hade då nyheterna kring MH370 började strila in. Jag själv ägnade det faktiskt inte så mycket tanke till en början, det kändes alldeles för avlägset. Vrakdelarna skulle snart hittas i havet, och allt man skulle få var ännu en grå och sorgsen nyhet om hur 200 människor avlidit – en sån där nyhet som ingen vill ha. Det fanns alltså ingen anledning att följa den nyhetsrapporteringen.

Sökandet pågår under lång tid, men inga vrakdelar hittas. Man börjar få upp hoppet om att planet kanske inte störtat. Jag vill påstå att nyheten var av föga intresse i Sverige tills dess att det började talas om att en terrorgrupp låg bakom planets försvinnande. Teorier las fram, planet skulle kunna ha flugits iväg för att komma att användas i ett nytt 9/11! Fruktansvärt, illavarslande men fantasieggande. Var man kunde plötsligt skapa sin egen teori om vad som hänt med planet. Vart fanns planet? Vad hade hänt med passagerarna, var de vid livet? Vad hade gärningsmännen för motiv? Aftonbladet sålde lösnummer som aldrig förr. Jag, och många med mig, satt och grubblade över olika scenarion där det här skulle kunna utvecklas till en solskenshistoria – även om chansen för det förstås är och var extremt liten. Oavsett vad som hänt med planet så känns det som om passagerarna inte är på en paradisö och firar det persiska nyåret i glada vänners lag just nu. 

Nu kommer de nya rapporteringarna; misstänkta vrakdelar har hittats utanför Australiens kust, vilket skulle tyda på att planet ändå kraschat. Vi är tillbaks på ruta ett, skillnaden är att människor nu är högst intresserade av nyhetsrapporteringen eftersom de hoppas att scenariot med att planet kapats (eller på annat sätt klarat sig) och passagerarna är vid liv är det sanna. Ändå känner nog de flesta innerst inne att det kommer visa sig vara en vanlig, tragisk, flygkrasch – precis en sån som de inte ville läsa om. Världen håller andan och väntar på ett antiklimax. 

Live long and prosper
Jonathan

Annonser

Kommentera, tyck till, diskutera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s