Därför lämnar jag Malmö Nation

Sedan i augusti har jag skrivit för Malmö Nations tidning Gripen. För er som inte är helt säkra på vad en nation är så är det en studentsammanslutning i Lund, alltså en förening som äger bostäder, driver nattklubbar. I Lund finns ett tiotal nationer, alla med sin egen unika prägel.

På grund av en rad oerhört motbjudande händelser så väljer jag nu att backa helt från det jobbet, men låter nationen publicera mina sista texter. Anledningen till detta kommer nedan.

I helgen dök detta upp på Malmö Nations Facebooksida:

Malmö näjsch

Malmö näjsch 2

Hur hanterade Malmö Nation det här?
De tog bort inlägget för att tysta ner händelsen. Några dagar senare kom de med en tillrättalagd version som de publicerade, och förklarade att de valde att ta bort inlägget för att inte sätta vakten i dålig dager eller för att det fanns risk att han skulle bli hotad.

Jag kan inte arbeta som skribent för en nation som går emot journalistikens absolut mest grundläggande principer – att tysta ner när något sådant här händer.

Journalistik handlar om att lyfta fram makthavarnas baksidor. Att plocka fram rötäggen i rampljuset och ställa dem till svars. Det går inte ihop med att tysta ner historien av två tjejer som varit med om något sånt här. Den borde lyfts fram, man borde offentligt gått till grunden med det hela och – framför allt – borde man publicerat tjejernas text i nationstidningen.

Men så hände det inte. Genom att plocka ner tjejernas inlägg gick man emot allt det jag vet att jag måste hålla fast vid. Det jag kommer hålla fast vid, i hela mitt liv. Då kan jag inte jobba kvar där.

Och det är ingen slump att detta händer på just Malmö Nation.

Andra historier från Malmö Nation, vars enskilda sanningshalter kan gå att ifrågasätta (och varav många säkert kryddats av de som berättat dem) men som tillsammans ger en god indikation av att allt inte står rätt till på nationen:

En tjejkompis var på Malmö Nation häromdagen, och ställde sig vid baren (helt nykter). Gång på gång ignorerade bartendern henne och serverade sina kompisar runt omkring henne.
Efter en stund kom fotografen på klubben fram och tittade på henne, skrattade åt att hon inte fick någon service och bara stod och kollade.
Ytterligare en stund senare började killarna runtomkring titta och skratta åt henne med kommentarer som: ”Hur går det gumman?:))”

Efter att ha stått i 50 minuter och blivit systematiskt ignorerad, bara för att hon inte kände någon på nationen, så valde hon till slut att gå därifrån. Antagligen ganska sårad, med tanke på att Malmö Nations killar stått och skrattat åt henne i grupp.

En annan berättelse från min egen erfarenhet av Malmö Nation var en gång då vi var där och dansade och hade kul. Eftersom nationen inte har någon uteplats/rökruta där man kan gå ut och ta luft så gick vi ut tre-fyra stycken på trappan utanför, satte oss nära intill väggen för att inte vara i vägen och småpratade lite. Det kom dessutom inget folk,  utan vakterna stod vid repen tre meter bort totalt sysslolösa.

Plötsligt kommer en vakt fram och ryter: ”Antingen går ni in, eller går ni hem”.
Jag är ganska nykter, och försöker förklara att vi verkligen inte vill vara i vägen, och att vi såklart flyttar oss om det skulle behövas.

Vakten bryr sig inte, utan säger återigen argt: ”Antingen går ni hem, eller så går ni in NU!”

Utöver det har Malmö Nation varje år haft ett Ålagille. Det här är en historia som jag fått berättad för mig, och jag kan därför inte garantera sanningshalten. Ta detta med en nypa salt, MEN om det är sant… fy helvete:

Middagen börjar enligt de här ryktena med att man äter ål. I mitten av rummet finns en uppblåsbar bassäng, med en levande ål simmandes i.
Under sittningen, när folk börjar bli lite fulla, börjar man hälla sprit i bassängen för att desorientera och förvirra ålen.
Sedan är det dags att försöka fånga ålen ur bassängen. Fulla killar och tjejer klampar ner i vattnet och försöker få tag om den vettskrämda ålen som nu panikslaget försöker ta sig därifrån.

När någon väl fått tag på ålen har det, återigen enligt obekräftade uppgifter, skett att man sedan kastat ålen mellan sig, medan den fortfarande lever.

För några år sedan ska man sedan ha avslutat ålens liv genom att lägga den i den stekheta bastun.

Malmö Nation är dessutom den sista nationen (jag känner till) där det finns sittningar som går ut på att tjejerna har temat ”Lättklätt” och killarna har temat ”Välklätt”, samma kväll. Tjejerna ska sedan supas ner i lagom grad, och föras ihop med de salongsberusade killarna som står och väntar i baren. Med saliv i mungiporna.

Är det 2015 eller 1815? Alla undrar, ingen vet.

Det här, och hundratals liknande historier – som sannolikt är överdrivna allesammans – ger ändå tillsammans en entydig bild av en nationskultur som är allt annat än sund. Där killar drillas i grabbiga gäng till att bete sig totalt empatilöst.
Där man öppet skämtar om och ser ner på Smålands Nations initiativ att, helt ideellt, starta ett härbärge för hemlösa – som om det vore något dåligt. Det är en empatilöshet och världsfrånvändhet som skrämmer mig.

Därför väljer jag nu att backa ur Malmö Nation.

Jag hoppas det här ger en rimlig och förståelig bild av varför jag väljer att sluta skriva för tidningen.
I vanliga fall överger jag inte jobb som jag åtagit mig. Aldrig någonsin.

Allt gott,

J.D.

Annonser

55 thoughts on “Därför lämnar jag Malmö Nation

 1. ”Jag arbetar stenhårt för att kunna jobba som journalist i framtiden. För att kunna bibehålla min seriositet …”

  Följt av diverse lösryckta historier som inte görs mer berättigade för att du skriver att du ”inte kan garantera sanningshalten”.

  Det som hänt är hemskt men du borde välja en annan yrkesbana alternativt rikta dina texter till nyheter24 framledes, om det är den här nivån du ämnar att hålla.

  • Snacka om att ha en selektiv läsningsförmåga. Du har ju missat hela poängen.

   Alla dessa historier är förmodligen mer eller mindre kryddade, men de pekar på samma sak – en skadlig machokultur. Vad är det du inte förstår?

   • ”Alla dessa historier är förmodligen mer eller mindre kryddade, men de pekar på samma sak – en skadlig machokultur. Vad är det du inte förstår?”

    Man kan både hålla med om att en skadlig machokultur existerar och samtidigt kritisera argumenten som framförs för att påvisa den, försök hålla två saker i huvudet samtidigt. Vi behöver väl inte sjunka till samma nivå som den offentliga pajkastningen i invandringsfrågan.

    Att överdriva för att framföra sin poäng hör kanske lägre stående journalister till, men inte akademiker. Att inte försöka hålla sig objektiv skadar snarare arbetet med frågan.

    Hej aftonbladet.
    ”Tjejerna ska sedan supas ner i lagom grad, och föras ihop med de salongsberusade killarna som står och väntar i baren. Med saliv i mungiporna. Är det 2015 eller 1815? Alla undrar, ingen vet.”

 2. Tack för att du uppmärksammat detta. Det här är ett gigantiskt problem, vilket kommentaren ovan visar på. Jag har själv blivit misshandlad, hånad och förminskad av vakter på krogen när jag sagt ifrån för diverse sexuella övergrepp. Vakterna sprider otrygghet snarare än gör att tjejer känner sig trygga. Starkt att våga dela. Tack.

 3. hahahaha, ursäkta. Men det är så mycket lögner i detta blogginlägg. Ålagillet går absolut inte till sådär, och sen eventet ”tjejcassa” går ABSOLUT inte till sådär. Om du ska vara seriös så kanske du borde uppleva vad som faktiskt går till på saker du skriver om. Skärp dig… 0/10 försök igen.

  • Nagamash.. synd att du väljer att fokusera på fel saker. Själv älskar jag malmö nation men håller helt med om att manschauvinismen är av relativt hög grad. Blogglägget, på sin hand, lägger ljus på aningen självklara saker som att kvinnor ska behandlas med respekt och att vakter är idioter. Väl skrivet J.D

   • Bra då har en kvinna m insikt från mansstylen som råder på fester på Malmö Nation sagt sitt o därmed bekräftat vad J.D skrivit om finns det något mer o tillägga?

   • Tycker inte att jag fokuserar på fel sak. han drar ner hela blogginlägget med att skriva massa saker som inte ens stämmer. Jag var själv för flera år sedan tjänsteman i 2 år på nationen i fråga. Och Varken Ålagillet eller tjejcassa går till sådär. Ålagillet som jag själv gick på två gånger finns det till och med bildbevis på att det inte går till sådår. Jag tycker huvudpoängen är EXTREMT viktig. Men jag tycker också att det är extremt viktigt att inte ljuga om saker alternativt säga att han vill bli journalist och sedan publicera rykten som om nyheter24 hade publicerat inlägget.

    Ut med vakten som inte kan hantera sitt jobb, stäng av funktionären som inte kan bete sig…

  • Ojsan, ursäkta. Fler vittnesmål som säger att det var plågande av ålar på ålagillet.
   0/10 till dig min herre, men försök inte igen. Det här med att uttrycka sig på nätet var visst inte din styrka.

 4. Bra jobbat! Bra att du tar ställning och att du visar ditt missnöje med att sluta. Önskar att fler hade haft ditt mod!

 5. Tack för att du skriver om detta.
  Angående alla de obekräftade men *väldigt många* ryktena – om de har en sanningshalt på säg 10% är det fortfarande vidrigt! Nu önskar jag att nästa gång någon hör talas om något i stil med ”Ålagillen” så var snälla och anmäl det till polisen. Det handlar om brott, och det duger inte att det ska vara upp till studentjournalister att på sin fritid försöka utreda vad som hänt.

 6. Jag håller med om att inlägget, sannolikt, inte behövde tas bort. Men meningen ”De tog bort inlägget för att tysta ner händelsen” är ju din egen hypotes, inte ett faktum.

  Ska Malmö Nation, som ideell organisation, sitta och modera varje inlägg de postar? Där hot (och framförallt andra vanliga kommentarer) postas med hög frekvens? Min personliga tes är att raderadet var ett förhastat beslut, efter att de såg hur många hatkommentarer som kontinuerligt kom.

  • Tyvärr, är man ansvarig för något får man ledsamt nog faktiskt moderera sina sociala medier, Malmö nation är inte ansvariga för allt som skrivs, men ska man ha en någorlunda vettig kommunikationskanal krävs moderering 2015.

   Även om att ta bort inlägget kanske var förhastat tyder det ju på att Malmö nation måste se över sina rutiner för dessa typer av händelser, Både faktiskt den aktuella händelsen(behandlingen av tjejerna) och hur man bemöter kritik och missnöje i framtiden.

   Om jag var Malmö Nation skulle jag kontaktat den som är ansvariga för vaktbolaget eller vakterna för en förklaring, sen se till att den aktuella vakten inte får jobba mer. Funktionären skulle behöva förklara sig först innan en bedömning skulle göras, och förstås en offentlig ursäkt från Malmö Nation(Sen är det ju ytterst lämpligt att funktionären ber om ursäkt för sitt äckliga beteende.)

 7. Här är ytterligare en kvinna som blivit utsatt! Dels av att bli nonchalerad av Malmö nations vakter men också för den fruktansvärda sexistiska miljö som råder och fostras på Malmö nation. Jag var tidigare aktiv där men slutade helt att ens besöka malmös då jag och flera vänner och bekanta systematiskt utsattes för vad vi upplevde som grova övertramp. Givetvis finns det kvinnor som inte alls upplever detta och givetvis finns det kvinnor som inte upplever det som övergrepp men vi som inte tycker det är okej att bli kallade könsord, inte tycker det är okej att bli ”tvånglade” och inte tycker det är okej att bli kallad tråkig för att man inte vill klä av sig måste också bli respekterade. Tack Jonathan för att du skriver om något som jag och många med mig blivit utsatta för och känt obehag inför men som jag tyvärr inte vågat driva vidare!

 8. Vill nog ställa mig i ledet och påstå att om du arbetar stenhårt för att bli journalist borde du ge upp eller jobba stenhårdare. Detta var en artikel av oerhört låg kvalité både språkligt och innehållsmässigt. Ingen fakta kan styrkas mer än ett suddigt foto på en mobilskärm. Dina egna spekulationer framförs som fakta. Rykten och spekulationer framförs hejvilt utan möjlighet att avgöra ens vad du anser är sant.

  Det är en otroligt viktig fråga som verkligen bör framhävas mer för studentkulturen är extremt utdaterad på de allra flesta lärosäten men dethär är fel sätt att lyfta frågan. Du borde ha grävt betydligt mer innan du skrev denhär artikeln

  • Håller med Erik och har några frågor. Med tanke på följande: ”Alltid vara objektiv”. Var finns uppgifterna som ligger till grund för följande:

   ”De tog bort inlägget för att tysta ner händelsen. Några dagar senare kom de med en tillrättalagd version som de publicerade, och förklarade att de valde att ta bort inlägget för att inte sätta vakten i dålig dager eller för att det fanns risk att han skulle bli hotad.”

   Allt jag kan se i inlägget är:
   ”På grund av personhot kan vi inte längre låta inlägget ligga kvar på vår sida eftersom att vi inte tolererar några olagligheter i våra forum.”

   Var vakterna med i diskussionen och blev där hotade? Var förklarar MLN att de inte vill ”sätta vakten i dålig dager”?

   Till er som då talar om att man fokuserar på fel sak. Nej, överdrifter och medvetna felaktigheter är precis det som tar fokus från och förringar frågan. Sakligheten och seriösiteten bör bevaras för att diskussionen ska kunna föras på ett bra sätt i rätt riktning.

 9. Hej Jonathan, Bra början och intressant läsning. Jag studerar inte i malmö men tycker uppenbarligen att malmö nation verkar oseriösa och borde verkligen ge ett motsvar till ditt blogginlägg.

  Däremot: Skippa delen där du spekulerar i rykten , jag var som klistrad fram till att jag började läsa om ”vad som hänt”, blogginlägget får tyvärr en oseriös vändning som inte gör rätt för de här tjejerna, fokus ska faktiskt ligga i det som hänt.

  Du borde istället ringa upp de ansvariga för vakterna och låta de att sakligt bemöta kritiken samt prata med tjejerna så du kan få kontakt med funktionären som har betett sig på detta nästintill vidriga sätt.

  Det är så du bedriver objektiv journalistik.

  /Vh Aleks

  • @Aleks, det här är väl ett blogginlägg som förklarar varför han slutar vid tidningen och inte en nyhetsartikel?

   Även journalister har väl full rätt att vara personliga på sin personliga blogg, och lyfta fram egna åsikter & hörsägen, även om det inte kan härledas och faktakontrolleras?

   Han försöker ju inte reda ut situationen ens, så varför pratar du om objektiv journalistik?

   Mvh, Christoffer

   • Jag kan ju inte svara för aleks men jag antar att anledningen till att han pratar om objektiv journalistik är att personen som skrev blogginlägget inledde med att prata om hur viktigt det var för att sedan själv skita fullständigt i det.

 10. Jag tror du glömde en grej: Malmö nation låter inga invandrare eller folk som ”inte ser svenska ut” in i nattklubben, om inte de anländer med flera andra svenska medlemmar som de känner.

 11. Alla de 100-tals gånger Lundagård gjort samma sak fast vinklat åt andra hållet.. vi har såklart hört dig gnälla..

  … nej J … snubbar missar inte poängen … poängen är att journalisten anser sig ha rätt att vinkla, fast det viktiga är att det gäller journalistens vinkling… inte om det går emot hans egen övertygelse.

  Men klart.. abstraktioner verkar inte viktiga för J…

  Hade journalisten inte velat vinkla hade inte detta blogginlägg varit just VINKLAT!

  I Sverige är nationalsporten att känna sig kränkt… den passar inte på krogen och än mindre bland journalister…. Det finns ingen skyldighet att ta någon annan människas åsikt på allvar. Likväl missbrukas den dagligen…

  och J … märkligt nog så är det några välkända skribenter i ämnet bland kommentarerna… extra känsligt för detta vinklade blogginlägg är att några t.o.m. hycklar skribenten för de uppenbart flagranta missarna när det gäller ren fakta runtomkring. Men du förstår inte poängen.. du är fullt upptagen med att vara hög på din egen självgodhet.. för det är ju självklart att lyssna på de som pratar illa.. de som pratar skit.. du verkar uppenbarligen finna det viktigt med skitsnack… för det är vad detta är… men eftersom det är i ett ”vattenglas” så stormar det rätt uppenbart.

 12. ”En tjejkompis var på Malmö Nation häromdagen, och ställde sig vid baren (helt nykter). Gång på gång ignorerade bartendern henne och serverade sina kompisar runt omkring henne.
  Efter en stund kom fotografen på klubben fram och tittade på henne, skrattade åt att hon inte fick någon service och bara stod och kollade.
  Ytterligare en stund senare började killarna runtomkring titta och skratta åt henne med kommentarer som: ”Hur går det gumman?:))””

  Nu har jag inte jag gått på malmö nation, men känns som en missuppfattning.
  Var med om en dejt som var riktigt otrevlig mot bartendern och mot taxi-chaffisen på väg hem. Jag tror inte hon fattade det, utan jag fick lugna ner både vakten och chaffören för att få dricka och skjuts hem.
  Skulle säga att färre tjejer trakasserar sexuellt, men när det gäller otrevligt beteende så är det ganska likartat- då brukar bartendern väldigt snabbt och väldigt ofta ignorera en, det krävs verkligen inte mycket när man är person #10000 den kvällen.

  Och ens uppfattningsförmåga på fyllan? Hamnade själv nästan i slagsmål en gång då jag var övertygad om att killarna fällt mig avsiktligt. Min tjej lugnade ner mig. Nu inser jag att jag fuckat upp- jag var pissfull och snubblade.
  Skulle inte vara förvånad om vissa av de här upplevelserna inte är helt korrekt återberättade.

  • Andreas de stor ju dock att hon var nykter 😉

   Asso jag lönearbetar ockso som bartender och visst ”ignorerar” jag folk, eller snarare
   loter dom vänta, en rejäl stund ibland. Ibland för att det bara e po tok för mkt
   nytt folk för o kunna holla riktig koll varje sekund po vem som e vem och
   vad som e vad.
   Och jag tror fan jag skulle upptäcka om flera grabbar stod o flabba ot nogon, men
   ja e alltid po vakt med högljuda typer i grupp..
   Säger man ba till dom po skarpen ^_^
   Chansen kan dock variera varierande po hur mkt folk de e, hur monga som
   ska fyllas ifron öltunnan, vilka coktails som ska skakas medns nachos
   i ungnen ska bli knisspriga men inte förbrända, fylla lager – städa bord hela faderullan..
   Kan va svort att fo in allt framförallt när det är riktigt högljutt o man knappt hör
   vad man själv tänker..
   Men att fotografen skratta o ingen gjorde not loter ju sjukt doligt.
   Bra atmosfär…. De e fan en del i jobbet som utskänkare o gästvärd…
   Att alla ska vara välkommna po samma vilkor, som de mänskjor dom är.
   Do ingor de fan o holla koll po fulla grabbar, män, pojkar, killar i grupp.
   Speciellt dom asso. De märkte i alla fall jag efter dag 1..

   Bara so typiskt, SOoo monga har not o säga när de handlar om män som varit
   voldsamma mot kvinnor, med att ”de dääär e ju inte sant, moste va pohittat/fullflum whatever..”
   Varför??

   Asso ja fattar ju vad du menar med att folk kan va fett otrevlig med en när en e bartender, taxichaffis,
   städare vad som och att folk kan förändra sitt betende rejält när dom e full…

   Men det stod ju att hon
   var nykter, o varför skulle non hitta po den storyn?

 13. Alla ni grabbs som missar hela poängen med blogginlägget utan bara tjafsar om objektivitet eller vinkling. Det är NI som gör att jag som kvinna inte kan vara fullständigt fri i detta samhälle. Det är NI som inte tar denna grabbkultur på allvar som gör att det till slut är någon/några som tar ord till handling och våldtar. Det är NI som borde skämmas och ta detta på allvar. NI. Väx upp och ta ansvar för var ni gör och säger. Pluggar man på universitet så innebär det att man är vuxen och borde kunna se hur det hänger ihop.

  • Är det inte tydligt varför jag valde att skriva som jag gjorde, eller läste du ens?

   Om inte, citerar jag mig själv:
   ”Däremot: Skippa delen där du spekulerar i rykten , jag var som klistrad fram till att jag började läsa om ”vad som hänt”, blogginlägget får tyvärr en oseriös vändning som inte gör rätt för de här tjejerna, fokus ska faktiskt ligga i det som hänt.”

   Jonathan blandar in massa lösa ryktesspridningar tillsammans med två tydliga vittnesmål om trakasserier, det var mitt problem med texten. Du tror inte det är författarens fel att kommentarsfältet har tagit en sånhär vändning, i form av en metadebatt kring inlägget?

   Resten av din kritik bemödar jag inte att bemöta eftersom den består av en mängd obefogade personangrepp.

 14. Att i artikelns inledning påpeka hur målmedvetet man lanserar sig själv som en objektiv journalist, för att sedan bygga upp artikelns argumentation på ett potpurri av lös ryktesspridning, det är journalistisk lyteskomik.

  Den ryktesbaserade insinuationen att man på Malmö Nation skulle vara särskilt fientligt inställd gentemot hemlösa – underförstått alltså mer människofientlig – är vidare helt grundlös och rent av förolämpande; och att det i sammanhanget rör sig om hitresta tiggare ger dessutom denna grundlösa, svepande anklagense ett löjes skimmer av socialpolitisk förenklande.

  I mina ögon tramsar du genom din subjektivitet bort själva huvudfrågan, d.v.s. överseende med sexuella trakasserier, vilka givetvis bör tas på allvar och utredas.

 15. Så om denna informationen kommer från en journalist som spenderar sin fritid på detta så är det bara att förbise den totalt om jag förstår er rätt.

  ”du verkar uppenbarligen finna det viktigt med skitsnack… för det är vad detta är…”
  Sådant är helt ok att skriva även om ni/du inte ”grävt djupare” i det hela antar jag? Er uppfattning är helt ok att uttrycka så länge ni inte är journalister? Så om någon som håller på att utbilda sig till något och börjar göra någon form av jobb relaterande till studierna innan denna person är klar med studierna, då är det bara att förbise allt denna person gör. 0% trovärdighet på grund av att personen inte är 100% journalist.

  Gillar också att det är enormt många killar som börjar tjafsa om trovärdigheten och lägger all kraft på det. Istället för att börja diskutera problemet. Jag känner mig rätt säker på att ALLT detta inte bara tagits rakt ut ifrån luften, något måste ha startat det.
  Sen den personen som påstår att detta liknar journalistiken runt invandrarfrågan när det kommer till hur SD beter sig. Det är du/ni som är SD, ni vägrar lyssna på båda sidors syn av det hela. Ni är inte tjejerna precis som att SD inte är invandrarna. Tror ni får gräva lite djupare.

 16. Du skulle ha stannat vid den ursprungliga historien som ju är väl belagd (och absolut horribel år 2015).
  När du börjar lägga till andra mer eller mindre verifierbara stories, som du dessutom själv skriver att trovärdigheten kan ifrågasättas, så förminskar du din huvudstory.

  Vad som helt dödar hela din trovärdighet som blivande journalist, är Ålagillet där du i princip skriver: Detta är inte sant, men det skiter jag i för det är för jävligt i alla fall.

  Hur tänkte du där?
  Med den typen av formuleringar kan du bara skriva för siter som Avpixlat, Fria Tider, mm som lever på denna typ av retorik.

  Du har definitivt en bra bit kvar om du skall bli en riktig journalist.

   • Det hjälper dig inte mycket. Att ordf för Djurens rätt ”stöttar” historien gör den inte mer sann. Han bekräftar den inte.
    Som journalist måste du vara mycket noggrann med källkontroll, annars blir du bara en ”wannabe reporter”-bloggare.
    Det är tråkigt att du sänker huvudstoryn, som är otroligt viktig för att belysa inaveln bland tupparna (om detta är möjligt) i nationerna, med dessa lösa påståenden.

   • Jag var själv medlem i Malmö nation men valde att byta till Göteborgs efter 1,5 år av orsaker som de du nämner i ditt inlägg. Jag har varit på ålagillet två gånger och JA – de använder en levande ål. Jag har till och med sett ålen svingas av personer och kastats ut på golvet. Fruktansvärt verkligen.

  • Ge upp Jojje, du har inte mer att tillföra till denna diskussionen.
   Älskar att du skriver ”Det hjälper dig inte mycket. Att ordf för Djurens rätt ”stöttar” historien gör den inte mer sann. Han bekräftar den inte.”
   Det är en hon. Tyder på att du inte ens har läst inlägget. Du är inte intresserad av att se sanningen.

 17. Sätter min högra hand på att det var en invandrar kille. Svenska killar kallar inte tjejer för ”fitta” så där. Men så får man såklart inte säga (att det var en invandrare, (inte fitta))

  • Jag hoppas att du var sarkastisk nu? Jag har endast blivit kallad fitta (bland annat skabbfitta) helt oprovocert av blonda och blåögda Svenssons. Ett flertal gånger.

  • Hoppas du står vi ditt ord (kanske lite höga förväntningar på ett efterblivet rassesvin) och att handen ryker!

  • Som sagt vad jag sa, detta får man såklart inte säga, då blir man påhoppad av en drös okunniga blinda folk. Då är man bättre ute att kalla någon fitta. Svenska killar går inte fram till en random tjej och säger att de ska ”knulla sönder dom”. Har ni bott i en förort så har ni dock sett detta beteende av invandrarkillar med en sjuk kvinnosyn. Ni kan ju fundera lite på varför vådtäktsstatestiken ser ut som den gör.

 18. Du har helt rätt inställning Jonathan och agerar helt efter de etiska och moraliska förhållningsregler som en riktig journalist bör göra.
  Ett råd inför framtiden, glöm aldrig denna strid du tog.
  Låt dig inte färgas blå eller röd av din arbetsgivare utan stå upp för sanningen i alla lägen oavsett hur obekväm den må vara. Tillämpa det kritiska tänkandet i alla lägen och leverera en nyanserad bild. Det är inte många journalister som gör det i dagens läge. Skilj dig från mängden och du kommer gå hur långt som helst.

 19. Grymt bra att du står upp mot skiten! Att Malmö Nation består av ett gäng bortskämda överklassungar utan vare sig sunt förnuft eller hyfs kommer ju inte direkt som en överraskning.

 20. För dem som gnäller på berättandet (innehåll och teknik): som journalist, bland annat tidigare på en av de fyra (DN, SVD, Bladet, Expressen), så ser jag ju några brister. Men i branschen används de hela tiden – så fort man intervjuar ett vittne utan att intervjua ett annat till exempel. När man läser artiklar är det oftast lätt att se om det bara finns en källa. Dessutom används det inte så i det här fallet, utan en rad berättade händelser, i strikt bemärkelse obekräftade i sig, som visar ett mönster. Det används väldigt ofta, även om det såklart inte borde vara så (men med tidspress, deadlines och så vidare så blir det så ibland). Detta är också något slags blogginlägg, så vad gnäller ni över? Gå in och klaga på någon som skriver fantastiskt om någon hälsoprodukt istället.

  Om man tittar på detta från ett propagandaperspektiv är det i och för sig precis så man ska hantera situationen. Strunta i det belagda och intressanta. inlägget från kvinnan i början, och gå på småsaker som inte är relevanta. Visst, det lämnas öppningar för det men om jag vore skribenten skulle jag inte ta åt mig i det här fallet utan lära mig av det – när man kritiserar maktfaktorer (på vilken nivå det än må vara) så kommer allierade och allehanda andra personer att arbeta för att skjuta det i sank, så var försiktig. Saken är förskräcklig och förhoppningsvis är det tillräckligt många som inte bryr sig om att kommentera som gör något mer konkret – som att kräva svar. Till er som inte förstår bättre – detta är ett blogginlägg som ställer frågan, inte ett grävande reportage.

 21. Malmö nation var redan på 90-talet en ”slemmig” nation. Att det blivit värre är tråkigt men inte speciellt förvånande. Odlar man en speciell kultur så fortsätter den att leva i flera generationer vilket den uppenbart gjort i det här fallet.

 22. Stor cred till dig som vågar gå ut och berätta din historia! Jag är f.d. lundastudent och känner igen mig i att det inträffat obehagliga upplevelser i samband med Malmö nation och vissa engagerade/boende killar där. Tycker det är avskyvärt att många (killar!) i kommentarsfälten här och på FB försöker förminska tjejernas upplevelse. Det är just det typ av beteende som gör att de flesta tjejer och killar inte vågar gå ut med sina berättelser när de upplever sig orättvist behandlade eller kränkta – för det blir bemött med förminskning och hat.
  Angående Ålagilet så blir jag fruktansvärt illa till mods och äcklad när jag läser om detta – och djurplågeriet har även bekräftats från andra källor. Jag kan absolut inte förstå hur NÅGON kan vilja vara med i en nation som ser djurplågeri som underhållning, och hur NÅGON kan gå på dessa Ålagillen och ha kul. Jag hoppas att spridning om detta kommer fortsätta i media, inte bara för att stoppa detta fruktansvärda på Malmö Nation, men kanske kan det även ge andra en tankeställare. Det finns inget som säger att Malmö Nation är den enda nation som har denna typ av djurplågartradition.
  Önskar dig all lycka Jonathan, och riktigt starkt att du gått ut med detta!

Kommentera, tyck till, diskutera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s