Är det okej för mig som kille att inte vilja ligga?

Man at the sunrise

“Vadå, är du bög eller?”

Hon tittar på mig med ett helt nytt ansiktsuttryck. Inte ett frågande eller tveksamt ansiktsuttryck – hon är arg. Förolämpad. Vad jag nyss sagt hade orsakat en reaktion av äckel, förakt och ilska. Vad var det? “Nej”.

Det finns en bild, ett evigt axiom, om hur en kille ska vara: en kille vill alltid ha sex. Får en kille möjlighet till sex, då kastar han sig över den som en höjdhoppare sitt hinder. Med staven i högsta hugg. Och han tänker alltid på sex.

Gör han inte det, då är det något fel – tycker han inte om tjejen? Är han bög? Eller är han kanske asexuell? Något måste det vara, han kanske skäms för sin snopp? Den kanske är formad som en bandyklubba, isåfall skulle man ju knappast slänga fram den på första dejten?

Det har inte hänt en gång, det har hänt flera gånger. Man kan dela upp problemet i två delar:

Vill en kille inte ha sex, då är han bög. Kan en kille inte få stånd, då är det fel på tjejen.

Att som kille tacka nej till ett hemsläp på krogen (vilket jag alltid gör eftersom jag helt enkelt inte är intresserad av det) bemöts alltid av förvåning av polarna, och ofta ilska från tjejen. “Vadå, är du bög eller?”

För det första spelar det ingen roll om jag är bög eller inte, jag vill bara inte ligga med dig. Och det behöver inte ha med dig att göra, så att bli arg för att försvara ditt ego är en jätteonödig reaktion. Jag vill bara inte ha sex ikväll, speciellt inte ett tomt sex utan känslor med någon jag inte känner.

Problemet med att en kille alltid måste vara redo att få stånd är ett annat problem som skapar press. Tänk scenariot: Du har träffat en tjej du verkligen, verkligen gillar. Ni ligger och myser, och du känner att allt är perfekt. Saker börjar hetta till, och du vet – du måste få stånd. För annars kommer det uppstå en väldigt pinsam situation som i värsta fall kan få tjejen att tro att du inte tycker om henne.

Jag minns fortfarande när jag träffade en tjej på högstadiet, och vi sov över. Jag minns till och med att jag tänkte: “Tur att jag inte har stånd nu, det hade ju varit fett pinsamt om den petade henne i ryggen.”

Jag insåg inte att det kunde vara en förolämpning mot henne förrens hon explicit berättade det för mig.

Att jag inte verkade tycka hon var snygg. Och att hennes bästa kompis hade en teori om att jag var bög. Jag var helt chockad, hur kunde min nervositet orsaka att någon jag verkligen brydde mig om trodde att jag inte alls gjorde det? Bara på grund av en sådan sak?

Nej, jag vill inte ligga med dig ikväll.

Kanske har det att göra med dig, kanske har det inte det. Det behöver inte vara för att du inte är underbart vacker eller för att jag inte skulle kunna tänka mig att träffa dig fler gånger – kanske till och med tvärtom. Jag vill träffa dig fler gånger, och därför vill jag verkligen att vi ska få en annan connection innan vi tar det steget. Eller så tycker jag bara inte att du och jag passar, och det behöver inte heller betyda att jag är varken asexuell, bög eller har en bandyklubbskuk.

Det är ingen förolämpning mot dig, så snälla, förolämpa inte mig. Det är en stor förolämpning att anta att jag vill ha sex med vem som helst bara för att jag är kille.

J.D.

Annonser

Kommentera, tyck till, diskutera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s