Veckans spaning: Valet 2018 kommer präglas av en retorisk vinter

1bocee

Den meteorologiska vintern inträffar när dygnets genomsnittstemperatur varit under nollan fem dagar i rad. Den retoriska vintern inträffar när fem retoriska pauser avbrutits av publiken under en och samma debatt. Nu är den här, och den är här för att stanna.

I torsdags hölls en debatt mellan civilminister Ardalan Shekarabi och SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Mitt under debatten tystnade Ardalan för att ge rum åt en så kallad retorisk paus. Istället för att (som han trodde: låta briljansen sugas upp av publiken) vänta vrålade tre-fyra personer i publiken högt, som om de blivit brända av ett hett järn. Jag rycker till litegrann framför skärmen. Hätskt. Ovanligt i en svensk debatt. En stund senare försöker även Åkesson sig på en retorisk tystnad, samma sak händer. Den är totalt effektlös, publiken låter den inte ske.

Retorik är ju i vanliga fall något vi uppskattar. Genom att ge vårt förtroende till någon som verkar ha kontroll kan vi känna oss fullständigt trygga med att lämna ifrån oss vårt eget ansvar. Men i Sverige verkar nu politikerna ha nått en punkt där kurvorna för vad folket kräver och vad politikerna faktiskt presterar gått så totalt skilda vägar att det inte längre går att täcka upp för det genom vackra ord och välplacerade retoriska pauser.

Regeringens oförmåga att berätta var de faktiskt står i frågor innan de agerar, som när de utan förvarning tvärvände i flyktingfrågan, har fått både deras egna väljare och oppositionen att känna sig så lurade att de helt enkelt i och med det egenhändigt kastade Sverige in i en retorisk vinter. Detta, tillsammans med det starka motståndet mot Sverigedemokraterna, skapar en friktion mellan folket och politikerna som kommer skapa ett riktigt obehagligt debattklimat fram tills valet 2018.

Svenska folket förtjänar att veta var politikerna står i viktiga frågor, och de har tröttnat på att praktiska tillkortakommanden täcks upp av retoriskt pladder. Naturligtvis är det bara tillfälligt (vi kommer alltid tillbaka till den retoriska våren när snön smälter och blommorna sträcker sig mot solen), men vi kommer ha ett par år där små handlingar värderas högre än stora löften. Där Ygemans briljanta ”rakt på sak”-aura värderas högre än Ardalans snygga retoriska poänger, vilket kanske inte varit fallet under en retorisk sommar. Eller så hade det kanske det. Jag gillar Ygeman.

Kommer valet 2018 bli det första i Sverige på decennier där en politiker fullständigt buas av en scen? Gillar man svenska folkets nyvunna eld för den politiska debatten, eller är avvikelsen från den tidigare trendlinjen bara ett skrämmande tecken på de ökande klyftorna i samhället?

/J.D.

Ps. Hela debatten mellan Ardalan Shekarabi och Jimmie Åkesson har ni här: https://www.youtube.com/watch?v=y7yMOwwOtnU

Annonser

Kommentera, tyck till, diskutera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s